De Man der Smarten op begraafplaats Rhijnhof in Leiden 2014
De Man der Smarten op begraafplaats Rhijnhof in Leiden 2014

 

Man der Smarten 2010

 

Een veldschrijn  opgedragen aan het lijden.

Welke plaats geven we aan het lijden?

 

Het beeld is van lindehout. Beeldhouwster Hanneke de Munck werkte met haar vader als model.

 

De vorm van dit altaarstuk, een beeld in een glazen kastje op een zuil, ergens op het land, is eigenlijk een veldschrijn. Je komt ze tegen in Slowakije en Polen, Zwitserland  en ook in Zuid Limburg. Het beeld op de balk doet ook denken aan de pilaarheiligen van zo’n 2000 jaar geleden.

 

Hanneke de Munck heeft het beeld gemaakt naar aanleiding van de expositie met het thema  Puur Water  in het Bijbels museum in 2010.

De Man der Smarten is een verbeelding van Jezus nadat hij is gegeseld en bespot.

Hij zit volkomen eenzaam in afwachting van wat komen gaat.

Het is een heel erg verdrietig beeld van een mens die is overgeleverd aan een zwaar lot. Het is een onderwerp dat ik veel tegenkwam in Slowakije en Polen. Je kunt er op de markten hele rijen vinden, heel klein van hout met een doornenkroon. In het Catherijneconvent staat een grote versie van steen, met als titel “Christus op de koude steen”.

Mijn Man der Smarten huilt tranen van puur water. De werking van tranen is zuiverend, de ziel wordt gezuiverd.

In dat jaar werd mijn vader 85. We hebben samen naar de Bispalen en voorouder - beelden gekeken in het Tropenmuseum. Toen hij model zat voor het beeld heeft hij over zijn leven gepraat en smartelijke liederen gezongen. Hij vindt het mooi dat hij het model is geweest voor de Man der Smarten.

In ons mensenleven is veel smart, dat hoort er bij. Het is heel belangrijk om daar aandacht aan te geven en een vorm, zoals een lied of een beeld of een speciale plek.