Agenda 2019

120-летний юбилей Надежды Яковлевны Мандельштам мы отметим в Санкт-Петербурге

29 октября

- 18:00, специальный показ фильма «Сохрани мою речь навсегда» и сопроводительное слово режиссёра

30 октября

- 18:00, открытие выставки «Последняя фаза» голландского художника Sietse H. Bakker, рассказ художника о работе над графическим циклом
- 20:00, композиция для голоса и трубы «Сохрани мою речь навсегда» в исполнении Юлии Рутберг и Вячеслава Гайворонского

при полной поддержке Консульства Нидерландов и Галереи дизайна Bulthaup!

 

De 120ste  geboortedag van Nadjzjda Yakovlevna Mandelshtam gaan we vieren in St. Petersburg! 

29 oktober

- 18:00 uur Speciale vertoning van de film " Keep my words forever" en een toelichting van de cineast Roma Liberov

30 oktober 

- 18:00 uur Opening van de tentoonstelling "de laatste fase" van de Nederlandse kunstenaar Sietse H. Bakker, hij zal een rondleiding met toelichting op zijn grafiek serie geven

- 20:00 uur compositie voor stem en trompet "Keep my words forever" uitgevoerd door Yulia Rutberg en Vyacheslav gajvoronskogo

Met de volledige steun van het Consulaat van Nederland en Bulthaup Design Gallery
Adres: Bulthaup Design Gallery Bolshaya Konyushennaye Ul. 2, St. Petersburg

Kinderen dragen hun gedichten voor op 10 mei 

 

Op 10 mei om 13.00 uur zullen 40 leerlingen van de Shri Laksmischool de mooiste regel uit hun zelfgeschreven gedicht voorlezen bij het ‘ Monument voor de Liefde’ in de Nadezjda Mandelstamstraat.

 

Ze leggen een bloem met hun dichtregel bij dit gedenkbeeld voor de grote Russische dichter en zijn vrouw, Osip en Nadezjda Mandelstam, omdat het 100 jaar geleden is dat die elkaar ontmoet hebben, en zoveel voor elkaar en voor het vrije, levende woord betekend hebben.

 

De kinderen van klas 8 A en 8 B krijgen les van Ilonka Verdurmen, directeur van de School der Poëzie, en horen zo het indrukwekkende verhaal van Osip en Nadezjda, die moesten leven onder de Stalinterreur. 

Osip stierf in 1938 in een Siberisch kamp. Nadezjda bewaarde honderden van zijn gedichten jarenlang in haar geheugen. Tot 1963. Daardoor kennen wij nu dit prachtige werk!

 

Dit heeft de kinderen geïnspireerd om zelf gedichten te schrijven. 

 

Daarbij maken ze ook tekeningen, die worden tentoongesteld in de Shri Laksmischool.

Een selectie van de tekeningen wordt geëxposeerd in WG Kunst, tijdens de weekendsalon van 17-19 mei. 

Adres: zie www.wgkunst.nl


Lezing op zaterdagavond 11 mei  20.30 uur in het WG-Poortgebouw

 

100 Jaar later!  Ode aan Osip en Nadjezjda Mandelstam

 

Lezing van Sietse H. Bakker, graficus en Hanneke de Munck, beeldhouwster,   over hoe het werk van de grote Russische dichter Osip Mandelstam en zijn vrouw Nadjezjda als onuitputtelijke inspiratiebron voortleeft in hun werk. Zo een brug slaand tussen Oost en West, tussen verleden en heden, daarbij allerlei samenwerkingsverbanden vormend.

 

Lieke Coenraad, mezzo sopraan, zingt Russische liederen met pianobegeleiding van Wouter van der Lans.

 

 Adres: Helmersplantsoen 6, (t/o Eerste Helmersstraat 129).

 

 


 

HONDERD JAAR LATER

 

WG Kunst Weekendsalon 17, 18 en 19 mei 

 

100 jaar geleden op 1 mei 1919 hebben Osip en Nadjezjda Mandelstam elkaar voor het eerst ontmoet. 

Dat heugelijke feit is de aanleiding voor een expositie van grafiek en beelden met een cultureel programma, waaraan zullen deelnemen: Boekhandel en uitgeverij Pegasus, docenten en studenten van de afdeling Slavistiek van de UvA, School der Poëzie met leerlingen van de basisschool, de kunstenaars Hanneke de Munck en Sietse H. Bakker.

Het programma is nog in ontwikkeling.

 

adres en informatie:

www.wgkunst.nl   

Stichting WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam

 

  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boek presentatie van het belangwekkende essay Gesprek over Dante van Osip Mandelstam in de vertaling van Peter Zeeman: 1 februari 2019.

De presentatie wordt verzorgd door Willem Weststeijn en Dante kenner Ronald de Rooij.

 

Pegasus en Stichting Slavische Literatuur, 142 blz., 2018, ISBN 9789061434429

Vertaling en inleiding Peter Zeeman. Tweetalige uitgave Nederlands | Russisch 

Pegasus uitgeverij en boekhandel

Singel 367

Amsterdam

www.pegasusboek.nlTijdens de opening gaat journalist Maarten Baanders in gesprek met de kunstenaars. 

Op 6 januari is er een feestelijke finisage.  Jordi Carrasco Hjelm, contrabassist, zal een improvisatie spelen op het beeld Olivia en Natalia Baraban, directeur van de Poesjkinschool, zal gedichten van Mandelstam voordragen, waarop Jordi zal improviseren op de contrabas.

 

Bakker exposeert “De laatste fase”, een serie van 13 hout- en linosnedes met gedichten van Osip Mandelstam, chronologisch gekozen uit de Voronezj periode. Deze gedichten ontstonden tussen december 1936 en maart 1937, op het hoogtepunt van de Stalin-terreur, toen Mandelstam in ballingschap was vanwege o.a. een spotdicht op Stalin.

In deze grafische serie komt impliciet de vraag aan de orde: wat te doen als je de dood nabij weet? Met de 13 uitgekozen gedichten kom je tegen: -opstandigheid van een distelvink, -het genieten van kleine dingen en het weidse landschap, -herinneringen ophalen die dierbaar zijn en afscheid nemen, -balans opmaken, -nog eens dieper zoeken naar wat het leven kan zijn, -verbondenheid met ‘wereldcultuur’, zoals Mandelstam dat noemde, -naast woede over onmenselijkheid ook acceptatie van het leven in die ruwe, veranderende wereld, -en nog veel meer.  De laatste druk roept associaties op met Mandelstams gedicht “Geboorte van een glimlach”(van een kind). Zo begint weer nieuw leven.

Het werk daagt ons uit om er bij stil te staan en gesprekspartner te zijn. Deze grafische serie laat dat zien en biedt ruimte, letterlijk en figuurlijk.

De complexiteit van dat leven wordt beeldend vertaald in rijke schakering van kleuren en tonen. Ruimte, ruimtesuggestie, verschillende perspectieven in één beeld: dat is een belangrijk terugkerend aspect in het werk van Sietse H. Bakker.

 

In deze stilte tentoonstelling tijdens de donkerste dagen van het jaar exposeert Hanneke de Munck 4 houten beelden.

Olivia is een 300 jaar oude olijfboomstam die een menselijke gedaante heeft gekregen. De albasten kom die ze draagt is bijna een kroon. De snaar die over de holte aan haar zij loopt  geeft haar een stem. In 2017 werd ze bespeeld en toegezongen in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw door Jordi Carrasco Hjelm. Op 6 januari zal ze in Sijthoff klinken.

Koning van Nineveh komt uit een gedraaide splitsing van een pereboomstam. Het is een dramatisch beeld van een moment van inzicht, een wending ten goede op een kritiek moment.

Orpheus en Euredice zijn verstild, maar spreken tot de verbeelding. Orpheus is gevormd uit levend eikenhout. Met de toverkracht van zijn muziek wil hij Euredice weer tot leven wekken. Zij is een versluierde schim van transparant wit albast. Zal ze uit de dood terugkeren? Is de muziek krachtig genoeg?

 

Sietse H. Bakker, 1951, werkte na de opleiding tot tekenleraar vanaf 1992 met tekst en beeld in hoogdruk: hout- en linosneden.  De (vertaalde) teksten zijn van Russische dichters van begin 20-ste eeuw, vooral van O. Mandelstam. De beelden zijn niet zozeer illustraties, maar meer een vorm van dialoog.

Hanneke de Munck, beeldhouwster, 1951.  Sinds haar opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag en de Rijksakademie in Amsterdam, inmiddels 35 jaar geleden, heeft ze haar atelier in Amsterdam. Haar beelden zijn geabstraheerd en vereenvoudigd figuratief. Opvallende kenmerken zijn de beweging en een levendige veelzijdigheid van materialen en onderwerpen en vormen. In 2014 stond ze samen met Sietse H. Bakker met het altaarstukken project in Leiden. Aanleiding tot dit project was haar onderzoek naar beeldhouwen in hout. Het leidde haar via de middeleeuwse altaarstukken naar moderne vormen voor  devotie en inspiratie. 


2018

Rosa Spier huis Laren

19 augustus t/m 7 oktober 2018


 

Hanneke de Munck 
Beelden in brons en hout

Sietse Bakker 
poëzie in grafiek

Opening
Zondag 19 augustus om 15.30 uur door Harold Thiehatten

Muziek 
Polo de Haas, piano

Expositie
19 augustus t/m 7 oktober 2018
dagelijks geopend van 10-16 uur

Rosa Spier Huis 
Esseboom 2, Laren
Tel. 035 5386797


 

Afbeelding
'Orpheus en Euridici', Hanneke de Munck


2017


8 april Concert

Aanvang 20.15 uur Concertgebouw in de Kleine Zaal Polo de Haas piano, Hanneke de Munck muziek sculptuur, dat wordt bespeeld door Jordi Carrasco Hjelm, K. Schippers poëzie:

www.polodehaas.com  


2016


6 december

Expositie in het Achmatova Museum St.Petersburg grafiek van Sietse H. Bakker met poëzie van Mandelstam in het kader van het uitwisselingsproject Media-Poëzie 

 

29 april

 

75 kinderen van de Shri Laksmischool lezen 125 regels voor Mandelstam bij het Monument voor de Liefde in Amsterdam Zuidoost met School der Poëzie

 

15 januari

125ste Geboortedag van Osip Mandelstam


2015

 

________________________________________________________________________________

 

 

Participatiebijeenkomst

in Imagine IC

10 December 17.30 tot 19.30 uur

“De Kracht van Taal” over stadse taal en het dichterlijke vrije woord: Inleiding door Sietse H. Bakker, presentatie door Gikkels

Woordkunstenaars reageren op de poëzie van Mandelstam; Openbaar debat met kunstenaars, wetenschappers en bewoners.

Op donderdag 10 december om 17:30 uur vindt bij Imagine IC ‘De Kracht van Taal’ plaats.
Hierin worden ons buurtarchief Bijlmer Meer en de nieuwe taal-installatie Leip! verknoopt.
Taalkunstenaars als Sana Valiulina, Appa, Joost van Kersbergen en Yahmani Blackman en Ilonka Verdurmen laten zich inspireren door de
Russische dichter Mandelstam, voor wie onlangs een monument in Zuidoost werd
onthuld; én door de vele talen en woorden die in deze buurt worden gebruikt.
De presentatie is in handen van rapper Gideon Everduim, beter bekend als Gikkels.
Hij zal ook vragen naar jouw eigen of favoriete gedichten, en naar je eigen taal en
lievelingswoorden. Wil je luisteren of meepraten? Meld je dan aan vóór 3 december
via info@imagineic.nl.

 

 

 _________________________________________________________

 

 

Bijlmer Boekt

in het Bijlmer Parktheater

1 december om 20:00 uur

Literaire show van Christine Otten met aandacht voor Mandelstam.

Jongeren van Zuidoost en Mandelstam in Bijlmer Boekt

Tijdens dit programma dragen jongeren van het OSB (Open Schoolgemeenschap Bijlmer) en het Spinoza Lyceum gedichten voor die zij schreven met het beeld Monument voor de Liefde van Hanneke de Munck als bron van inspiratie. Het Monument voor de liefde is een sculptuur geïnspireerd door de Russische dichter Osip Mandelstam (1891 - 1938) en zijn vrouw Nadezjda ( 1899 - 1980) dat staat sinds september aan de Nadezjda Mandelstamstraat in Amsterdam Zuidoost.

 

De gedichten zijn geschreven o.l.v. poëziedocenten van School der Poëzie.

 

Verdere informatie over het programma met Anna Enquist en vele anderen vindt u op de website van het Bijlmerparktheater: www.bijlmerparktheater.nl

 

Er gaat een speciale bus naar het Bijlmerparktheater en weer terug vanaf De Balie op het Leidseplein.

 

 

Literaire avond in PERDU

24 Sept. 20.00 uur: 

Literaire avond rond Mandelstam in Perdu, centrum voor poëzie, met de uitslag van de Vertaalwedstrijd georganiseerd door Willem G. Weststeijn, zie Tijdschrift Slavische Literatuur en presentatie van de gelegenheidsuitgave van Pegasus, voordracht van nieuwe vertalingen door Nina Targan Mouravi. Presentatie van het Mandelstam project Monument voor de Liefde door de kunstenaars. Lezing Pavel Nerler, voorzitter Mandelstam Vereniging Moskou. Kloveniersburgwal 86, zaal open om 19.30 uur, gratis toegang, reserveren via:   johannamldemunk@gmail.com

 

 

Onthulling MONUMENT VOOR DE LIEFDE

25 Sept. 14.00 uur: 

Feestelijke Onthulling Monument voor de Liefde een gedenkbeeld voor Osip en Nadezjda Mandelstam

Op het plantsoen van de Nadezjda Mandelstamstraat, t/o nr 16, Amsterdam Zuidoost

        - De onthulling wordt verricht door Ilonka Verdurmen van School der Poëzie met de kinderen

        - De kinderen van de Shri Laksmi school lezen eigen gedichten voor begeleid door School der Poëzie

        - Sprekers uit de Zuidoost, de stad Amsterdam en uit Rusland

        - Optreden van het Slavisch koor Soroki

        - Een monoloog van Nadezjda wordt voorgedragen door de actrice Yahmani Blackman

 

Exposities

1 tot 30 September: 

        - Grafiek van Sietse H. Bakker, met teksten van Mandelstam en video

                    • OBA BijlmerMeer aan de Frankemaheerd 2, Amsterdam Zuidoost

        - Grafiek en ontwerpen van het monument van Hanneke de Munck 

                    • Etalage van de Buurtambassadeur Nadezjda Mandelstamstraat/Florijn, Amsterdam Zuidoost 

                  • Boekhandel en uitgeverij Pegasus, Singel 367/ Spuistraat in  Amsterdam

                    • CBK/ZO op het Anton de Komplein 120 in Amsterdam Zuidoost 

________________________________________________________________________________________________________________

Новости

25 - 9 - 2015 года состоится официальное открытие памятника Осипу и Надежде Мандельштам на Надежде Мандельштам straat Amsterdam Zuidoost.

 

________________________________________________________________________________________________________________

Het Altaarstukken project

 

2015

Toegewijde Kunst in Zwolle

Het Dominicanen Klooster en gemeente viert het 50 jarig jubileum met een expositie van 7 altaarstukken in een feestelijk programma.

 

2014

Toegewijde Kunst in Leiden

Het Altaarstukken project loopt van 17 mei tot 6 juli in Leiden met de expositie Toegewijde Kunst en een programma in de Hooglandse Kerk, Openbare Bibliotheek, De Bakkerij, Cultureel Centrum Sijthoff en meer locaties.

Bezoek de website voor het Archief:  www.toegewijdekunst.nl 

 

2013

Toegewijde Kunst in De Beemster en De Rijp 2013  

 

Het Altaarstukken project loopt van 31 mei tot 30 juni in Deventer met de expositie Toegewijde Kunst en 
een programma in de Grote Lebuinuskerk, het Etty Hillesum Centrum, de Openbare Bibliotheek en hogeschool Saxion.
Foto's van de opening op 31 maart j.l.
• Klik hier voor het programma in Deventer  
• Klik hier voor de foto's van Deventer 

• Artikel over "Toegewijde Kunst" in het Noordhollands Dagblad 

 

2011

Expositie van 11 Moderne Altaarstukken in het WTC
1 maart tot 28 april

Organisatie: Art Angels

Klik hier voor een video impressie

________________________________________________________________________________________________________________

 

2010

Op 25 mei 2010 heeft de officiële onthulling van het gedenkbeeld voor Osip en Nadezjda Mandelstam plaatsgevonden op het universiteitsterrein van Sint Petersburg .

 

www.beeldenmagazine.nl   Artikel "Gedenkbeeld  voor de Liefde " door Sya van 't Vlie over het Mandelstam project in Sint Petersburg